این نتایج چنان تکاندهنده بودند که تعداد زیادی از پژوهشگران و همینطور رسانههایی که اغلب در مورد محیطزیست به شکل تخصصی گزارش مینویسند مانند روزنامه «گاردین» خواستند تا همه رسانهها و سیاستمداران به جای «تغییر اقلیم» از عبارت «بحران اقلیمی» استفاده کنند تا اهمیت این چرخش اقلیمی و تلاش برای کاستن اثراتش، بیشتر جدی گرفته شود. همینطور آنها پیشنهاد دادند تا به جای عبارت «گرمایش جهانی» از «فرا گرمایش جهانی» یا «داغش جهانی» استفاده شود.
اقیانوسها گرفتار اضطراب زیستی
دو تا از آخرین موارد این گزارشها که در روزهای نزدیک به روز جهانی اقیانوسها (در ماه مه) منتشر شدند، به طور مستقیم مربوط به شرایط آبهای اقیانوسی جهان است. گزارشی پیرامون افزایش سطح آبهای جهان که میتواند بخش مهمی از زندگی ساکنان کره زمین و آبزیان و حیاتوحش را تحت تاثیر قرار دهد.
مطابق پیشبینی انجام شده در سال ۲۰۱۳ گمان محققین بر این بود که با گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی تا سال ۲۱۰۰ حدود ۹۸ سانتیمتر به سطح میانگین آبهای آزاد افزوده خواهد شد اما این گزارش روشن کرد که آب شدن یخهای قطب شمال و مجموعه برفهای کوهستانی (از مجموعه کوههای آلپ تا رشته کوه هیمالیا و رشته کوههای راکی) که تغذیهکننده رودها هستند، بسیار بیشتر از پیشبینی در حال اتفاق افتادن است. به شکلی که تا سال ۲۱۰۰ احتمالا تا حدود دو متر بر سطح آبهای آزاد افزوده خواهد شد.
➕ در این رابطه بخوانید:
بزرگترین تولیدکنندگان دی اکسید کربن در جهان
عکسی حیرت انگیز که ذوب یخ در گرینلند را نشان می دهد
گرمایش زمین سطح دریاها را بیشتر از پیشبینی قبلی افزایش می دهد
به این ترتیب بنا به همین گزارش کاهش و تخریب سواحل و کشورهای جزیرهای میتواند باعث آوارگی و مهاجرت بیش از ۲/۵ میلیارد نفر در سراسر جهان شود. مهاجرتی که تا دو نسل ادامه خواهد یافت. این موضوع میتواند باعث فقر و حاشیهنشینی بیشتر شده و منابع طبیعی مانند جنگلها و مراتع و همینطور منابع انرژی و آب را با مشکل جدی مواجه کند.
موضوع مهم دیگر که در گزارش جداگانهای به آن پرداخته شده بود، تاثیر تغییر دمای اقیانوسها است بر حیات آبزیان است. بیش از ۸۰ درصد تنوع زیستی جهان به اقیانوسها و دریاها وابسته است. مطابق آخرین آمار منتشر شده در روز جهانی اقیانوسها ما بیش از ۳۵ درصد پرندگان دریایی، ۲۷ درصد ماهیها، ۱۳درصد پستانداران دریایی و ۵ درصد سختپوستان را از ذخیرهگاههای اقیانوسی کره زمین از دست دادهایم.
تغییر دمای اقیانوسها میتواند باعث تغییر محل زندگی کلونی ماهیها و به تبع آن جابهجایی آبزیان غولپیکر شود. اغلب جانوران خونسرد دریا برای فرار از تغییر دمای آب به عمق پایینتر پناه میبرند و این موضوع چرخه طبیعی اقیانوسی را با مشکل مواجه میکند و همینطور مرجانها و دیگر گیاهان دریایی را که ثابت هستند، تحت تاثیر جدی قرار میدهد.
بیش از یک میلیون گونه حیاتوحش در معرض انقراض
در گزارش تکاندهنده دیگری که بنا به آمار پژوهشهای یک کمیته جمعیتشناسی وابسته به سازمان ملل طی ۱۵ سال در بیش از ۵۰ کشور جهان منتشر شد، میزان جهانی نرخ از بین رفتن حیاتوحش در گونههای مختلف جانوران ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر از میانگین آن طی ۱۰ هزار سال اخیر است.
به این ترتیب دانشمندان در این گزارش هشدار دادند که از هشت میلیون گونه موجود در سیاره زمین یک میلیون گونه در معرض انقراض جدی از سوی انسان قرار دارند. با توجه به دادههای منتشر شده، کاهش زیستگاه، بهرهبرداری از منابع طبیعی، تغییرات آب و هوایی و آلودگی، عامل اصلی از دست دادن گونهها هستند و بیش از۴۰ درصد از دوزیستان، ۳۳ درصد از صخرههای مرجانی و بیش از یک سوم از پستانداران دریایی در معرض انقراض هستند..
در این گزارش همینطور بر تاثیر فاجعهآمیز جمعیت و تقاضای رو به رشد آن در سراسر جهان تاکید دارد و یادآوری میکند که جمعیت جهان در ۵۰ سال گذشته بیش از دو برابر (از ۳/۷ تا ۶/۷ میلیون نفر) شده است و تولید ناخالص داخلی به ازای هر نفر چهار برابر بیشتر شده است. این جمعیت تمام اکوسیستمهای حیات سیاره را تحت تاثیر قرار داده است. در سال ۲۰۱۵، یک سوم ذخایر دریایی در سطوح غیر قابل قبول ماهیگیری شد و از سال ۱۹۷۰، میزان تولید چوب خام، دو برابر شده است و تا ۱۵ درصد آن به شکل غیر قانونی برداشت میشود.رییس این کمیته اعلام کرد: «سلامتی اکوسیستمهایی که ما و سایر گونهها وابسته به آن هستیم، سریعتر از آنچه فکرش را بکنیم رو به زوال است و افزود که تغییر و دگرگونی برای نجات این سیاره از همین امروز، ضروری است.»
آلودگی پلاستیک دریایی از دهه ۱۹۸۰ به ۱۰ برابر افزایش یافته است و سالانه به طور متوسط ۳۰۰ تا۴۰۰ میلیون تن زباله به آبهای جهان سرازیر میشود. ورود و پراکندگی آلودگی به داخل اکوسیستمهای ساحلی بیش از ۴۰۰ منطقه «مرده» در سواحل اقیانوسی تولید کرده است که مجموعا یک منطقه بزرگتر از بریتانیا است. این مناطق را امروز برای ادامه حیات دریایی هم نمیتوان حمایت و یا به راحتی احیا کرد.
تاکنون دیدگاهی برای این پست درج نشده است!